Najaarsactie: ‘Planten van Waarde' 

In het najaar van 2024 hebben we weer een mooie actie! Met de actie ‘Planten van waarde’ geven wij zo aandacht aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad en helpen we om aandacht te vestigen op vergroenen, kleinschalig bij jou in de buurt. Samen kunnen we hittestress verminderen, extreme regenbuien opvangen en de sociale cohesie in de buurt versterken. Bovendien zal jouw buurt en straat merkbaar leefbaarder worden, omdat een groene leefomgeving als positief wordt ervaren.  

Plantpakketten met waardplanten

Groene Loper Kampen biedt 60 plantpakketten aan met een hoge korting. De waardplantpakketten die wij aanbieden hebben een waarde van €30,-. De eerste twee pakketten kan je aanschaffen met een eigen bijdrage van € 2,50 per pakket. Deze pakketten betaal je direct na het bestellen via iDeal. Vanaf het derde pakket betaal je de reguliere prijs van €30,- Daarnaast is het mogelijk om biologische (gifvrije) bloembollen bij ons te bestellen van Natural Bulbs. Voor de extra plantpakketten en bloembollen ontvang je een losse factuur per e-mail. Via het inschrijfformulier geef je je bestelling door, je bestelling wordt in behandeling genomen na ontvangst van de betaling. Daarna plaatsen wij jouw bestelling bij de kweker. Onze waardplantpakketten komen van kwekerij ‘De Kwekerieje’ uit Dalfsen.
In elk pakket zitten 10 waardplanten in setjes van minimaal 3. Een overzicht van de mogelijke soorten in de pakketten vind je hieronder.

Eén of twee dagen voor Nationale Burendag is de uitgiftedag. Je ontvangt ruim van tevoren een bericht wanneer je je bestelde pakketten kunt ophalen. Dit kan alleen op deze dag.  

Voorwaarden:

  • Voor het aanvragen van waardplantpakketten dien je met minimaal 3 buren te zijn
  • In particuliere tuinen moeten de planten op openbaar toegankelijke plekken komen, of zichtbaar zijn vanaf de openbare weg
  • Voor planten op gemeentegrond heb je toestemming nodig van de wijkbeheerder

Biologische bloembollen 

Door grootschalige inkoop hebben we ook een zeer aantrekkelijke aanbieding geregeld voor biologische bloembollen via Natural Bulbs. De bloembollen zijn goed voor bijen en vlinders en geven in het vroege voorjaar veel kleur aan de straat. Er zijn vier pakketten samengesteld. De bloembollen zijn aan te vragen via onze site en je mag de burendag subsidie ook inzetten om deze bloembollen aan te schaffen. Hieronder vind je de keuze voor de pakketten:    

  1. Pakket S: 110 bloembollen voor 25 euro 
  1. Pakket M: 220 bloembollen voor 50 euro 
  1. Pakket L: 500 bloembollen voor 100 euro 
  1. Pakket XL: 750 bloembollen voor 150 euro 

Voor meer informatie ga je naar: 2024 Overzicht pakketten biologische bloembollen Natural Bulbs

Extra subsidie Oranje Fonds 

Voor Burendag kun je vanaf 10 juni een extra subsidie aanvragen bij het Oranjefonds van maximaal €350. Let op: de subsidie is beperkt beschikbaar, dus voor de aanvraag moet je er snel bij zijn. Op maandag 10 juni van 17.00 tot 19.30 uur en op woensdag 12 juni van 14.00 tot 17.00 uur zitten we voor je klaar in de bibliotheek (Stadskazerne) aan de Oudestraat 216 in Kampen. We ondersteunen je graag met jouw subsidieaanvraag voor Burendag. 

Tip: Vraag alvast rond welke 4 buurtbewoners mee willen doen met de aanvraag! Meer informatie vind je hierZelf aanvragen bij het Oranje Fonds? Dat kan ook, gebruik dan deze link vanaf 10 juni 

Waarde voor mens en dier 

Met waardplanten vergroen je niet alleen je straat of buurt, maar draag je ook bij aan de bescherming van belangrijke insectensoorten. Waardplanten zijn essentieel voor specifieke insecten, waardoor jouw bijdrage direct impact heeft op de lokale biodiversiteit. Door groenlinten door het landschap en de stad te creëren, bieden we wilde bijen en insecten voedsel en een veilige voortplantingsruimte. Door het ondersteunen van onze insecten dragen we ook weer bij aan de bestuiving van ons voedsel, zoals groenten en fruit. Zonder bestuiving geen oogst. In die zin zijn waardplanten (maar ook andere voedselplanten) niet alleen van belang voor insecten, maar ook voor de mensen die ze aanplanten in hun buurt. 

Verschil tussen waardplanten en voedselplanten 

Een voedselplant voorziet insecten van voedsel via bloemen, bladeren en vruchten. Een waardplant gaat verder: het is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten. Die insecten hebben een 1-op-1 relatie met een bepaalde plant. Zo is de koninginnenpage bijvoorbeeld afhankelijk van de wilde peen, de klokjesbij van de campanula (klokjesfamilie) en de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos van de brandnetel.  

Tot slot heb je ook nectarplanten. Die leveren nectar, maar zijn niet per se noodzakelijk voor het overleven van specifieke insectensoorten. Een voorbeeld daarvan is de vlinderstruik (buddleja). 

Invloed van gif 

Voor alle insecten geldt dat ze gezonde planten nodig hebben. Planten die bespoten zijn met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ of gif geven dat door aan de insecten die van hun producten (nectar, vruchten of blad) eten. Die insecten gaan dood of raken sterk verzwakt. Als ze worden opgegeten door vogels komt het gif vervolgens ook in hun lijf. Onze plantpakketten zijn gegarandeerd 100% gifvrij.  

Doe mee en maak van jouw buurt een groen paradijs! 

Foto: Gehakkelde Aurelia – fotograaf: Wim Wijering. Pluimvoetbij op grote centaurie – fotograaf Wim Wijering