MicrosoftTeams-image

Natuurmarkt op 22 april bij de Natuurspeelplaats
in het teken van Nationale Zaaidag

Zet het in je agenda! Op zaterdag 22 april organiseren we een natuurmarkt bij de Natuurspeelplaats in het Groene Hart van Kampen. De markt is onderdeel van de Groene Karavaan en staat grotendeels in het teken van Nationale Zaaidag, de dag waarop er extra aandacht is voor bijen en andere bestuivende insecten. Tijdens deze markt willen we, samen met andere groene organisaties, mensen inspireren en informeren over het belang van biodiversiteit en het vergroenen van de leefomgeving. Bezoekers kunnen daarom, in het kader van het NK Tegelwippen, tegels inleveren in ruil voor gratis bloemzaad én een gratis bioscoopkaartje voor de film ‘Onder het Maaiveld’. Deze film wordt diezelfde dag om 16 uur vertoond in de Stadsgehoorzaal. De markt wordt om 11 uur feestelijk geopend door wethouder Erik Faber en duurt tot 15 uur. Voor zowel het bloemzaad en de bioscoopkaartjes geldt: op=op!

Activiteiten voor jong en oud
Naast inspiratie en informatie van verschillende groene organisaties, kun je meedoen aan verschillende workshops en activiteiten. Zo is er een zangvogelcursus te volgen, leren kinderen zelf popcorn te maken en kunnen ze zich laten schminken. Op de markt vind je o.a. kramen van de Bijenvereniging, Beegratefull, Natuurvereniging IJsseldelta, Citizen Science, Groene Buren Kampen en een PlantenBieb met stekjes en een plantenasiel. Ook kun je er natuurlijk genieten van een hapje, drankje en live-muziek.

NK Tegelwippen
Het NK-tegelwippen is een jaarlijkse actie en heeft als doel om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Hiermee creëren we een omgeving die beter is voor insecten en dieren, koeler is op warme dagen én bovendien veel mooier is! Wil je je op 22 april je tegels inleveren in ruil voor gratis bloemzaad en een bioscoopkaartje? Meld je dan van tevoren aan via de website van het NK Tegelwippen en laat weten hoeveel tegels je inlevert. Heb je je aangemeld? Dan kun je je tegels op 22 april  inleveren bij de container die op de parkeerplaats bij de Natuurspeelplaats staat (naast de Natuurspeelplaats) en ontvang je daarna op de markt het gratis bloemzaad en een bioscoopkaartje.


Programma

Deze organisaties en activiteiten kun je verwachten op 22 april:

Groene Loper Kampen: doe mee aan het NK Tegelwippen en ontvang gratis bloemzaad én bioscoopkaartjes
Tijdens deze markt willen we, samen met andere groene organisaties, mensen inspireren en informeren over het belang van biodiversiteit en het vergroenen van de leefomgeving. Bezoekers kunnen daarom, in het kader van het NK Tegelwippen, tegels inleveren in ruil voor gratis bloemzaad én een gratis bioscoopkaartje voor de film ‘Onder het Maaiveld’. Deze film wordt diezelfde dag om 16 uur vertoond in de Stadsgehoorzaal.

Beegratefull
BeeGrateful zet zich vol in voor de bij! Op de natuurmarkt kun je bij hen langskomen om van alles te leren over het belang van de wilde bij en biodiversiteit. Ook kun je bij hen mini- Bee&Bees aanschaffen om je tuin of balkon bij-vriendelijker te maken, je laten schminken als leuke bij of vlinder en er is een heel leuke bijenmemory-spel waar je meer leert over verschillende Nederlandse bijensoorten! Kom dus vooral langs en neem de tijd voor biodiversiteit!

Popcorn maken
Popcorn maken boven een vuur; make it pop. Ontzettend leuk om te doen en natuurlijk de meest smakelijke popcorn die je ooit geproefd hebt. Je wordt uitgerust met veilige handschoenen en een speciale popcorn pan. Doordat de pan van de bovenkant is afgesloten met een raster knalt de popcorn er niet uit. Zodra de popcorn klaar is kun je er zout of poedersuiker overheen strooien en is het smullen geblazen.

Eten en drinken
Op de markt vind je verschillende lekkere dingen van o.a. 'Heerlijk uit de Streek' uit ’s Heerenbroek en taart van Teun uit Zalk.

Live-muziek: The Craic
Muziek is er van The Craic. Een muziekcollectief bestaande uit een groep jonge muzikanten die in verschillende samenstellingen speelt. Van soul tot aan pop; het wordt swingen geblazen.

Natuurvereniging Ijsseldelta
Een mini-excursie? Ook dat kan bij onze Natuurmarkt. De vrijwilligers van de Natuurvereniging nemen je tijdens de korte excursie mee en vertellen je over vogels, planten en meer.

Groene Buren Kampen
Een groep mensen die met elkaar een 21ste eeuws ‘boerenerf’ bouwt in een natuurinclusieve, biodiverse en groene woonomgeving gelegen in het Onderdijks, wijk De Terpen, aan de rand van Kampen. Dát is de Groene Buren Kampen. Op de markt vertellen ze je graag meer vertellen over hun project, hun gedachtegoed en over enkele woningen die nog te koop zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een maquette bekijken en vertellen ze meer over welke duurzame materialen ze gebruiken. 

Plantenbieb Kampen
De Plantenbieb Kampen staat op onze markt met een kast vol stekjes en planten. Wil je een stekje mee naar huis? Of ruil jij je plant in voor een andere? Er is van alles mogelijk!

De Bijenvereniging Kampen
Veel mensen denken bij de bij direct aan de honingbij, maar er zijn veel meer soorten. Wist je dat er in Nederland maar liefst 360 soorten bijen voorkomen? De Bijenvereniging Kampen maakt zicht hard voor alle soorten bijen. Op de markt vind je heel veel informatie over deze prachtige en belangrijke dieren en leer je hoe je je tuin bijvriendelijker kunt inrichten.

Kampen Schoon & Schone Overijssel
Schoon water is van levensbelang. Maar door vervuiling staat de kwaliteit van ons water onder druk. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het ervoor staat met de waterkwaliteit. Kampen Schoon en Schone Overijssel onderzoekt dat de komende tijd samen met vrijwilligersonderzoekers. Op de markt nemen ze voor het eerst de onderzoekskit in gebruik! Hoe meten ze de kwaliteit van het water? Wanneer is water vuil? Wat kunnen we doen om de kwaliteit te verbeteren? Dit en veel meer vind je bij hen op de markt.